Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2013 19:10 - България 2013. Диагноза и възможно лечение.
Автор: economist Категория: Бизнес   
Прочетен: 898 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.08.2013 19:24


Интервю  - Станимир Бонев

-  Какво става в България? Вече половин година има политически вълнения. 

- Държавата е много болна, потънала е в криза. Политическата криза е следствие от икономическата, като положението се утежнява от липсата на силна политическа воля и компетентност. 

- Какво е положението с икономиката?  

- Финансите се влошават, а финансите са кръвта на икономиката.  Държавата е като ранен човек на когото кръвта изтича и той е сложен на системи. Прелива се по малко кръв за да се поддържа живота, но вливаната кръв е по-малко от изтичащата. При нормана ситуация (нормални лекари), болният трябва първо да се превърже, да се спре загубата на кръв, а после да се прелива нова кръв и да се лекува.

При ненормалната ситуация с България обаче, лекарите (правителството) се правят че не забелязват изтичащата кръв.

От България изтичат десетки миларди левове като печалби на чуждите компании (Билла, Кока-кола, Данон, Крафт, моловете...). Капитал изтича и в разни офшорки. Това изтичане се улеснява от ниcкия плосък данък доход от 10%. Ситуацията е абсурдна! 

Ред политици повтарят от десетина години, че ниcкият данък улеснява инвестициите. Това действително е така, но проблема е там, че има различни инвестиции: едни са полезни за държавата, а други са опасни. Теоретически при този подход цялата страна може да бъде изкупена от някоя могъща западна фирма и населението да бъде поканено да напусне. Практически това става засега в малки размери, като чуждия производител или търговец измества българския. 

- Бюджетният дефицит не е голям, защо тогава нещата се влошават? 

- Бюджетът не отразява изтичането на капитали. Бюджетът показва само баланса между приходи и разходи. Една фирма може да инвестира печалбите си в България, а може да ги изнесе. Това не се отразява непосредствено в бюджета. 

България обеднява абсолютно, защото големите международни фирми и банки изнасят печалбите си и не ги инвестират в страната.  

- Може ли да се реши този въпрос? 

- Може да се реши. Държата лесно може да бъде защитена с прогресивен данък доход върху изнасяните печалби. Но липсват решителни български политици. Първо трябва държавата да се бинтова, да се спре кръвотечението. 

- Но как ще се отрази това на отношенията ни с Европа? 

- България може сама да решава своята данъчна политика. Полезните инвестиции, които развиват българското производство трява да се поощряват, а вредните водещи до опасен износ на капитал - да се ограничат. 

- Винаги се повтаря, че трябва да се помага на малкия и средния бизнес. Това са български фирми. Не може ли така да се защити българското производство? 

- Трява да се помага на българските фирми, които действително произвеждат нещо - като мандри, фермерски стопанства, българска фармацевтика, каквато е останала. Фирмичките в сектора на услугите обаче няма  да повдигнат икономиката 

- Но услугите са огромна част от българската икономка! Туризмът напримeр. 

- За съжаление е така. Но услугите и туризма не могат да растат много от тук нататък - стигнали сме до насищане. Не можем да изнасяме повече услуги и така да подобрим търговския баланс. Нямаме големи международни банки, големи авиационни компании.

В България сега има около 300,000 малки и средни фирми и около 700 по-големи. В България големи се считат фирмите с повече от 250 работника и повече от 84 млн лева активи. Но нямаме истински големи международни фирми, като например Данон, Нокия, Икея, Билла. Нима може една шивашка фабрика с 300 души да се мери с международните фирми? Ние нямаме и достатъчно големи банки.  

Често в медийното пространство се повтаря, че малкият и средният бизнес крепят икономиката и трябва да им се помага да се разширяват и да създават работни места. Създава се впечатление, че малкият и среднят бизнеси могат да помогнат да се намали безработицата. За малкия бизнес това обаче не е вярно, а за средния е вярно само отчасти.

 Какво представлява малкият бизнес?

В 2013 година 42% от фирмите в България са семейни. Това са дребни фирми работещи в сферата на търговията (44%) и услугите (38%). От тях може да се очаква разширение cамо ако семействата се разширят. 

Малкият бизнес е важна част от икономическия живот в България, но той не може да бъде гръбнака на икономката и да движи нещата напред. Малкият бизнес се занимава предимно с услуги и някои дребни производства. Например, призводство на битови украшения, рамки на картини, кафези за птици, дрехи по поръчка. Преобладават услугите  - хотели, ресторанти, кафенета, фризьорство, козметика, бояджийски услуги, ремонти, ключарство, езикови преводи, нотариални услуги, медицински услуги. Тук влиза и търговията на дребно - семейни магазини, аптеки, и сергии по пазарите. Само малка част от дребния бизнес се започва от опитни професионалисти, които умеят да спечелят клиентела и да се закрепят трайно. В повечето случаи малките магазинчета и кафенета се задържат няколко години и фалират. Появата на дребния бизнес е често хаотична и необмислена. Много често малки фирми подхващат безработни хора от безиходица, без да имат опит или дух на преприемчивост. Виждал съм две аптеки една до друга, в които се продават едни и същи лекарства. Но даже и успешните малки фирмички нямат голям шанс за растеж. Те не могат да съберат капитал за разширение и в на-добрия случай само осигуряват прехраната на няколко семейства. По време на икономическа криза много малки фирми фалират, защото намат достатъчно резерви да преживеят кризата. 

Ето един пример. За 2011 стоте най-големи софтуерни компании в България са спечелили общо 43 млн. евро. Това прави средно по-малко от половин милион на компания. Такова положение не е нормално. Дори ако тези сто компании се обединят в една, това пак би била една малка компания в световен мащаб.  

- В България обаче добре печелят рафинериите и дистрибуторите на горива.  

- Да, но това е ограничена дейност и растеж от тях не може да се очаква.  

- Какво е положението с големите фирми? 

- За разлика от малките фирмички, големите и силни фирми имат достатъчно сила за растеж и преодояване на кризите. Разширявайки се, те създават нови работни места. Счетоводството на големите фирми е по-стриктно и открито, те осигуряват редовни данъчни вноски към държавния бюджет. Икономистите са забелязали, че благосъстоянието на една страна е по-добро при наличието на големи национални фирми и е обрато пропорционално на броя на дребните фирмички. Висок стандарт на живота и високи доходи към бюджета се осиуряват предимно от големи международни фирми, които или са държавна обственост или са регистрирани в дадената държава и плащат данъци в бюджета и. 

- Но България не е ли твърде малка да създаде големи фирми? 

- Големи международни фирми могат да се създават и в малки държави. Очевиден пример е финладската Нокия. Съседна Гърция има огромен търговски флот. Малка Корея има няколко огромни компании, като Хюнде и Самсунг. Градът-държава Сингапур създаде Сингапурските Авиолинии, при това като държавна компания. 

- Как може България да създаде компания като Нокия?  

- Може би от нова Нокия сега няма нужда.  Но ние можем много успешно да произвеждаме храни. Малките мандри и дребните производители трябва да се обединят и да се създаде голяма компания за производство и износ на храни. Българското сирене и българското кисело мляко се ценят и търсят по света. Ние произвеждаме и много плодови и зеленчукови консерви, но чужди фирми ги продават.  

- Но как ще се обединят дребните мандри? Те сега са стръвни конкуренти? 

- Обединението и организацията трябва да дойдат от държавата. Тя трябва да помогне с ресурси, стимули и защита. Така се прави по цял свят, но не се афишира. Трява да създадем български Данон, който да измести френския Данон. Както имаше Булгартабак, може да има и Бургарфрут, Булгармилк. Така работеше Сердика. 

- Но нима държавата може така да се намесва в икономиката? 

- Може, а в нашето положение и трябва.  Когато започна световната криза в 2008-2009 повечето правителства агресивно се намесиха да стимулират своите икономики. В САЩ национализираха големи банки, национализираха и автомобилни компании за да ги спасят от фалит. Българското правителство е длъжно пред народа да се намеси агресивно. В България кризата продължава и дори се засилва. Както казах в началото: първо, бързо трябва да се спре изтичането на капитали. А после да се стимулира производството на храни и да се създадат големи и силни компании за производство и износ на храни.

 -Добре, да кажем че се образува голяма българска компания за призводство на храни. Производството обаче се определя от търсенето. Как ще се намерят купувачи? 

- Първо, самите българи ще купуват качествени български продукти от българска компания, вместо както е сега - или чужди продукти от съмнителен произход, или бългаски продукти продавани от чужди фирми. Второ, България лесно ще си върне клиентите в Русия, където още помнят бългаските плодове и зеленчуци. Нови клиенти се появяват в Азия. В Китай започват да търсят българско кисело мляко. Помислете само какъв пазар е Китай - не само за кисело мляко, но и за други храни.

По цял свят хората имат нужда от храна, като тази нужда се усилва. Производството на храни е много перспективно. И това е нещо, което умеем да правим.

Български храни и сега се продават в Европа, но много от тях се търгуват от чужди фирми и те прибират печалбата. Редно е българските продукти да се продават от български компании (а не от фирми като Данон и Крафт) и така печалбата да остава в България. 

- Но за да направи тези хубави работи правителството трябва да е силно и единно, а сега политиците са като орел, рак и щука. Как да се обединят? 

- Това е основен проблем за страната. За да се обединят, политиците трябва да имат интерес да го сторят. Към обединение може да се върви по няколко направления. Първо, хората трябва да се ориентират добре и да избират патриотични представители загрижени за интересите на държавата, а не предтавители на чужди интереси. Второ, нужно е различните партии да се споразумеят за една стратегически важна обща политика, а не непрекъснато да бутат държата в различни посоки. Депутатите трябва често да поглеждат към фасадата на Народното Събрание, където пише с големи букви "Съединението Прави Силата". И трето, нужна е силна и обединителна личност. Политик способен да вдъхнови и обедини различните партии да работят за общите интереси на държавата.

 



Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: economist
Категория: Бизнес
Прочетен: 11510
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031